Beppesfilmstund

Film och Foto

Nd-filter

Kategori: Film

Hej hej....
... Nu var det ett tag sedan igen men så kan livet vara ibland, vissa stunder är man mer intensiv i vissa saker än andra stunder.
Nu (ett tag sedan men nu för er :P) har jag köp mig ett Nd filter till mina objektiv.. Ett nd filter kan kort förklaras som kamerans glasögon. Detta behövs ofta när det är väldigt ljust ute. Vad det ger när det gäller filmning är att man kan sätta bländaren på ett lägre tal än vad man annars kan göra. Detta innebär att man kan leka med skärpedjupet under dagsljus, vilket man inte kan annars. Detta är då ett variabelt ND-Filter som innebär att jag kan bestämma hur mycket ljus detta filter ska stänga ute.
Till detta köpte jag några adapterringar till mina andra objektiv så att jag kan använda detta på alla mina objektiv :)
Jag har gjort en liten test för er att se. Jag har haft mitt samyang 85 1.4 objektiv på för att få maximalt med ljus in i kameran sedan har jag visat skillnaden med och utan filter på olika sätt. Detta för att se hur detta filter hanterar färger och skärpan framför allt, de brukar ha problem med dessa. Det jag märker är att vid minsta insläpp så blir det mycket lila men jag ser inte något annat som är konstigt. Skärpan blir dock en hel del sämre men vid filmning är det av mindre betydelse men märkbart.
Detta skulle jag inte rekommendera för er fotografer just för att skärpan blir sämre och vid foto är skärpan väldigt viktig.

Jag har lagt upp testen på min vimeolänk som ni hittar som vanligt på högersida :)