Beppesfilmstund

Film och Foto

Sabilisering del 3

Kategori: Allmänt

 
Ja då var det den sista delen av stabilisering för denna gång. Vad kan man då ha kvar att införskaffa. Är man en som gillar att handla prylar så finns det alltid något som kan vara bra att ha :P
Det jag märkte var att det blir svårt att spontant filma med riggen och stativet så jag ville ha något som var där mitt emellan, något enkelt att ta med sig.
 
Även här finns det en uppsjö av olika varianter och olika pris men jag ville inte ha något dyrt för detta ändamål. Kollade runt ett tag, givetvis, och  hittade på ebay en billg liten en från Kina och givetvis fraktfritt :)
Så det blev den, verkar vara perfekt för ändamålet och den i samband med ett enbens stativ som jag haft sedan tidigare för foto blir det perfekt.

Stabilisering del 2

Kategori: Allmänt

 
 
Egentligen tar jag det i omvänd ordning men det kanske inte märks förutom att jag just sagt det :P
Det bästa att börja med är ett bra stativ och videohuvud. Att börja med detta ger dig en bra start för filmning. Jag hade ett stativ med ett huvud men när jag skulle sätta all utrustning på det så skakade hela stativet direkt jag blåste på det vilket inte är bra. Det finns många olika varianter av huvuden och stativ så man måste veta vad man vill ha (som med alla andra produkter). 
 
Det jag kollade på när det gäller stativ var hur högt det kommer upp och hur lågt. Sedan var det viktigt att det klarar en viss vikt eftersom att jag kanske i framtiden kommer att bygga på mer och mer samt att det klarar den utrustning som jag redan har utan problem. Sedan kollade jag även på om det hade halvkula, vilket gör att du snabbt kan sätta kameran i våg.
 
När det gäller videohuvud så var det också hur mycket vikt detta klarade som hade betydelse av samma anledning som stativet. Men sedan finns det olika saker att titta på som vart reglage sitter och om det är praktiskt satt eller om det finns överhuvudtaget. Det finns även ett så kallat motstånd som gör att kameran håller sig på den plats du lämnat den oavsett hur du har tiltat huvudet (upp och ner) och detta har också olika vikt det klarar av. 
 
Jag började titta på olika stativ och olika videohuvud och hitade många billiga som verkade vara skräp men också en del som verkkade vara riktigt bra för priset. Att köpa dessa saker nytt är dyrt så därför började jag kolla på blocket och hittade ett Manfrotto för samma peng som det billiga jag hade tittat på så det blev ett sådant :)
 
Stativ: Manfrotto 351MVB
Videohuvud: Manfrotto 501HDV

Stabilisering

Kategori: Film

När man filmar med en en sådan lätt kamera som en systemkamera är så är det lätt att det blir skakigt resultat. Detta kan man lidra genom att köpa objektiv med stabilisering och göra eller köpa sig en kamera rigg. Jag började kolla på att göra mig en egen rigg me insåg snabbt att det skulle bli dyrare på så sätt så jag införskaffade mig en sådan istället. En rigg anväds inte bara för att få bilden stabbilare utan även för att kunna sätta andra saker på den som ex, ljud, ljus, followfokus, monitor och allt annat lulllull som man kan hitta på. Men det vanligaste och själva grunden är ljud, ljus och followfocus. När man jobbar med en sådan här kamera är et inte önskvärt att använda handen direkt på fokusringen. Detta för att det blir missljud senare när du ska redigera. Därför köper (eller gör en själv) man en så kallad follow focus.
 
 
Med den behöver du inte röra focusringen utan med den sätter man en gummiring som är tandad på fokusringen sedan sätts ett kugghjul mot den i anslutning till något som gör att den rör sig. Då får du mindre missljud och lättare att fokusera men det ger också möjligheten att markera vart olika focuspunkter är vilket underlättar när man ska göra film. 

Tokina bild

Kategori: Foto

 
Här kommer ett exempel som jag fotat med mitt Tokina 80-200, här låg jag på 135mm, tyvärr kom jag inte ihåg bländaren men kan tänka mig 2.8 eller 4.0

Objektiv nr 4 och framåt

Kategori: Foto

 
Ja då var det dags för mitt sista inköp för tillfället. Frågan är vad jag sulle behöva mer än de jag redan har. Jag letade efter ett 70-200mm som skulle ha 2.8 i hela omfånget och dessutom skulle det vara billigt. När det gäller foto så är det ofta svårt att hitta någor som är billigt och ännu svårare om det ska vara en zoom med lågt bländare tal rakt igenom. Kollade lite vad canon hade att erbjuda samt tamron, sigma, tokina och till slut blev det ett billigare tokina, 80-200 2.8 i hela, Tokina AT-X 80-200mm F.2.8. Jag filmade filmen The old days med detta objektiv så kolla in den. denna länk är det en annan som testat det med filmning. http://www.youtube.com/watch?v=4FUZ0NTnXDc 
 
Jag kom riktigt billigt undan men är heller inte bästa kvaliten men den funkar och duger, alltid roligt att ha något att se fram emot som ett bättre sådant objektiv.
 
Om jag ska blicka framåt så finns det givetvis ett par objektiv jag skulle vilja ha men har inte bestämt mig för vilket märke eller annat men jag vill gärna ha:
 
Canon 24-105mm F 4.0 IS
Detta för att det är ett bra normal zoom för filmning. Vad som gör det bra är givetvis bilden i det, omfånget och at det har stabilisering vilket hjälper rätt mycket då man filmar med en systemkamera.
 
Jag tror på Samyangs 14mm 2.8 tror jag de är eftersom att jag har goda erfarenheter med 85mm av Samyang, bara älskar det objektivet.
 
Sen vill jag ha en 135mm. Har tittat lite på Canons egna men den är lite dyr fortfarande men den ska visst ha en enorm skärpa :)
 
Ett 50mm som är ljuskänsligare och har bättre fokusring, gillar verkligen inte att jobba manuellt med det jag har nu men det funkar och får göra det ett tag framöver.
 
Detta var då objektiven som jag har och ser fram emot.
Hade gött och häng med på nästa del 
 
 

Objektiv nr 3

Kategori: Foto

 
Då var det så att jag hade ett normalt 50mm ett vidvinkel 28mm och då behövs det ett tele för att vara mer komplett. Jag tittade då runt i vanlig ordning och hittade ett privärt objektiv men det som var möjligen en nackdel var att det var ehlt manuellt objektiv. Men eftersom att jag i huvudsak har tänkt att filma så gör det ingenting att det är manuella. Det går givetvis fota poträtt och annat som inte rör sig så mycket (helst) med det också. Men då blev det ett beggangnat Samyang 85mm f 1.4.
 
Varför blevdet just en 85a ? 
Ja dels var det att den var billig men också för att det är ett berömd brännvidd för porträtt foto/video. Säg att jag ska spela in en scen i ett rum där jag behöver visa hela rummet ett klipp (28mm) poträtt ett klipp (85mm) och allt annat där mitt emellan blir 50mm. Men nu tänker kanske en del att "mitt 50mm är ju perfektför porträtt" då skulle jag tro att du har en mindre sensor i din kamera än vad som finns i en fullformat, vilket kallas för crop sensor.
En APS-H sensor är betydligt mindre än en Fullformatare vilket gör att alla brännvidder (mm) multipliceras med 1,6 när det gäller canon. Så om du har ett 50mm så blir de ett 80mm vilket betyder att du är nära ett 85mm.
Men visst ett 50mm på fullformatare är inte fel för poträtt men inte idealiskt. Varför är det på detta sätt ?
Jo för när brännvidden blir smalare och längre så trycks bakgrunden ihop en aning och detta gör att näsan och örat för en bättre propotion, vad vi tycker, i våra ögon. 
 
Här kan ni se de olika formaten på sensorerna
 
Men det var inte bara därför detta objektiv var lockande utan även dess ljuskänslighet på F 1.4 vilket ger mig väldigt mycket ljus i mörka situationer. Ljus kan man nästan aldrig få för mycket av. Men med ett sådant litet bländartal så får man även ett väldigt kort skärpedjup som blir väldigt roligt att leka med.
 
Detta är förmodligen det roligaste objektiv jag har just för det korta skärpedjupet och den kvalite det ger bilderna/filmen :)
 

Objektiv nr 2

Kategori: Foto

 

Ja då har jag beskrivit lite vilket mitt första objektiv var och vad man kan tänka på när man ska införskaffa sig ett nytt. Som sagt började jag med ett Canon 50mm F 1.8 vilket jag körde med rätt länge (har fortfarande kvar det men har även andra nu) men efter ett tag ville jag ha ett nytt för att få andra perspektiv att se på världen genom en sökare. Jag började kolla vad som behövs för objektiv förutom ett 50mm och då hittade jag ett vivitar 28mm F 2.5 med Nikon fattning. Detta är en fördel att kunna köra nikon objektiv på en Canon kamera det enda som behövs är en adapter som man kan köpa för ca hundringen. Vad som är bra med detta är att Nikons gamla (vill säga från iaf 50-talet) objektiv passar med denna adapter till canon och det är inget glas i adapter vilket det annars kan vara för att få det att fungera korrekt.
Det som vissa kan tycka är dåligt med detta är att man måste köra detta objektiv helt manuellt vilket innebär att objektivet måste kunna ändra bländaren och fokus manuellt på objektivet. Detta är ofta till en nackdel om man inte är van att köra manuellt.

Men i alla fall blev det detta vidvinkel objektiv för mig just för att det var så pass billigt (fick objektivet med frakt och adapter för ca 300kr) och passar utmärkt till att filma då man ändå måste göra allt manuellt.

Nu öppnades en ny värld att undersöka med detta och fotot tog fart igen för ett tag tills jag blev sugen på ett till......
Hade gött :)

Jävre

Kategori: Film

Var ute och filmade för någon dag sedan då det var betydligt bättre väder än vad det är idag. Var förbi den gamla sågen vi ån och gjorde en liten film av det. Kolla gärna via Vimeo länken här på höger sida :)

Objektiv

Kategori: Foto

 

När jag nu har införskaffat mig ett kamerahus så måste var jag tvungen att börja titta på objektiv som jag skulle ha. Jag tittade inte runt så länge innan jag köpte mitt första, Canon 50mm F1.8, just för att det var ett så billigt objektiv som fått bra recensioner för dess bildkvalite för priset. Jag är mycket nöjd med detta men skulle vilja uppgradera mig till ett Canon 50mm F 1.4 mycket för att det har ett bättre fokusring för filmning men även för det extra ljusinsläppet :)

När det gäller objektiv finns det åtminstone några saker man ska tänka på som vikt, längd, fokusering, stabilisering, bländare, närgräns och brännvidd.

Vikten av vikten är att detta objektiv ska gå och bära på ofta (förmodligen) och rätt länge. Vilket blir tyngre än vad man tror i längden. Därför är det skönt att ha ett lätt objektiv men samtidigt inte för lätt så att det ska kännas plastigt, som om det går sönder när som helt.

Längden kan vara viktig för kamerahusets skull b la just för att om vikten kommer för långt från huset så bryter det i kameran och då måste man ha en enkom 1/4 gänga till objektivet där du kan skruva in ett stativ. Sedan finns det objektiv som skjuts ut och andra som inte gör det vilket kan vara bra att veta för att de som skjuts ut kan börja "krypa" vilket innebär att den far ut av sig självt vilket inte är önskvärt. Då kan det finnas vissa objektiv som det skjuts ut på en stopp som du kan använda dig av vilket underlättar hanteringen av objektivet och när du jobbar med det.

Objektiven kan vara olika snabba när det gäller att fokusera. Alla märkena har olika namn för deras snabbare motor men detta kan man se på specifikationen för objektivet, det brukar synas väl eftersom det ofta är lite dyrare med detta. Sedan kan objektiven låta olika mycket när de ska fokusera vilket kan vara till en nackdel om du filmar och fotar för den delen.

Många objektiv har börjat ha stabilisering på sina objektiv (Sony har det i huset så en sådan kamera behöver inte det i objektivet) vilket gör att du blir stadigare på hand. Det kan vara till stor fördel när du filmar just för att slippa skakiga scener. I foto kan det vara bra för att kunna släppa in lite mer ljus genom slutaren men här blir det en fråga om man ska lägga pengarna på ett objektiv med stabilisering eller ett som har ett lägre bländarvärde.

Bländaren i ett objektiv är hur stor öppning det blir i objektivet och hur mycket ljus det då släpper in. Det tal som används för det är F, det står F 1.8 eller liknande siffror på objektiven. Utgångspunkten är att F 1.0 är i likhet med ögat. Här blir det dyrare desto lägre tal du har. När man tänker på detta så finns det något man ska tänka på. Vilket skärpedjup vill jag ha. Skärpedjup är den bit i bilden där du har skärpa (kort och väldigt förenklat) vill säga att när du tar ett en bild på en människa så brukar människan vara i skärpa men inte bakgrunden då har man ett kort skärpedjup. Men när man tar kort på landskap och vi ska se hela djupet klart och tydligt då har man ett långt skärpedjup. Detta styrs av objektivets bländaröppning, desto lägre tal du har ju kortare skärpedjup och desto högre tal du har desto längre skärpedjup. Detta kan då vara viktigt beroende på vilken typ av fotografering du vill göra. Givetvis blir det så att ju mindre tal desto svårare att fota eftersom att det är så liten del som kan vara i skärpa.

Närgräns är hur nära du kan vara objektet du ska fota med ditt objektiv.

Brännvidd brukar namnges vid mm ex, 50mm, 35mm, 85mm, 24-105mm, 70-200mm. Detta är olika beroende på vad konsumenten vill ha. MM är det du kommer att se genom sökaren ju lägre siffra desto längre ifrån och vidare och ju högre desto närmare och avskuret kommer det att se ut. Här är det viktigt att veta vad man ska fotografera för beroende på vilket mm du väljer så gör det sig bättre och sämre i olika situationer. Detta är b la för att objektivet trycker ihop bilden vid höga tal och drar isär vid låga. Alltså om du har ett 100mm och tar ett porträtt så kommer örat och näsan vara lite närmare varandra än när du tar med ett 24mm. Det samma gäller allt du tar på. Sedan finns det fasta och zoom objektiv. Fasta objektiv har bara ex 35mm medan 70-200 har allt från 70 till 200. De fasta har oftast bättre bild och är ljuskänsligare vilket innebär ett lägre F tal.

Detta var lite kort om vad man kan tänka på när man ska köpa sig objektiv :)

Hade gött tills jag skriver igen


 

Canon 5d mark II

Kategori: Foto

 
 
När jag började titta efter videokamera så ville jag ha en som skulle klara av att visas på tv eller vara så pass bra bildmässigt att jag inte skulle behöva skämmas när materialet skulle visas. Jag började då titta runt på vilka det fanns att köpa och hamnade på ett alldeles för högt pris. Det blir alltid merkostnader så som lampor, ljud och annat krims krams runt om så priset skulle bli än högre efter de var införskaffade. Men detta räknade jag själklart inte på eftersom att det bör göras vilken än kamera som jag skule köpa. Efter att jag sökt en del och funderat om jag verkligen vill ha en ny videokamera så insåg jag att jag ville gärna ha en ny system kamera också. Detta gjorde att jag började kolla på systemkamerer och hamnade till slut i ett dödläge, skaffa systemkamera eller videokamera. 
 
Jag hade tidigare förstått att systemkamera har börjat filma och gjort det hyfsat bra men jag kollade djupare och insåg att det fanns en kamera som mer eller mindre revolutionerade filmindustrin och den kameran var Canon 5d mark II. Vad var det som gjorde denna kamera så bra ? Bildmässigt hade den lika bra bild som de videokameror som var mycket dyrare men det var inte det som gjorde den så attraktiv utan det var snarare bilsensorn, en 36 x 24 mm fullformat. Denna sensor används ofta vid filmning i hollywoodproduktioner just för att den ger ett härligt och trevligt skärpedjup. Men inte bara det som gjorde det utan även att denna sensor var så pass ljuskänslig vilket var ovanligt vid tiden. Detta gjorde att en vanlig konsument som jag eller du kunde nu helt plötsligt göra filmer på samma sätt som de gör i hollywood för en bråkdel av pengen. 
 
Detta blev då mitt val då denna kamera höll måttet på alla frånter och på köpet fick jag även en väldigt bra stillbildskamera vilket jag också hade letat efter. Val av märke blev en stor fråga men det fanns egentligen inget alternativ i det skedet som jag var i. Nikon och de andra kamera företagen hade ingen med fullformat sonsor som kunde filma vid tillfället vilket de har nu. Detta gjorde att de inte var några alternativ helt enkelt. 
 
När man då köper en sådan kamera eller vilken systemkamera som helst för att filma med så krävs det dock mer av den som filmar än om en skulle köpa en videokamera. Detta för att kameran gör inget jobb åt dig utan du måste göra allt själv och bestämma inställningarna i filmläget. Det kan anses vara en nackdel (och är det i vissa fall) men oftast så vill jag och de flesta jobba manuellt med sin kamera. Jag vill ju jobba på mitt sätt. Sedan blir det en hel del pengar på objektiv vilket är jobbigt men samtidigt får jag bestämma vilken typ av bild jag vill ha när jag väljer objektiv. En nackdel som jag kan se är att skärpedjupet blir kortare med denna sensor än de andra crop eller de andra sensorena vilket kan bli lite jobbigt när man ska filma vardagssaker, konserter eller liknande.
 
Nu var detta första delen, häng med på teknikens resa :)

Utrustning

Kategori: Foto

Jag satt och funderade lite på vad jag skulle skriva här idag och kom fram till att jag ska skriva om min film/foto utrustning. Jag kommer att skriva om varför jag valt just denna del av utrustningen.