Beppesfilmstund

Film och Foto

Objektiv

Kategori: Foto

 

När jag nu har införskaffat mig ett kamerahus så måste var jag tvungen att börja titta på objektiv som jag skulle ha. Jag tittade inte runt så länge innan jag köpte mitt första, Canon 50mm F1.8, just för att det var ett så billigt objektiv som fått bra recensioner för dess bildkvalite för priset. Jag är mycket nöjd med detta men skulle vilja uppgradera mig till ett Canon 50mm F 1.4 mycket för att det har ett bättre fokusring för filmning men även för det extra ljusinsläppet :)

När det gäller objektiv finns det åtminstone några saker man ska tänka på som vikt, längd, fokusering, stabilisering, bländare, närgräns och brännvidd.

Vikten av vikten är att detta objektiv ska gå och bära på ofta (förmodligen) och rätt länge. Vilket blir tyngre än vad man tror i längden. Därför är det skönt att ha ett lätt objektiv men samtidigt inte för lätt så att det ska kännas plastigt, som om det går sönder när som helt.

Längden kan vara viktig för kamerahusets skull b la just för att om vikten kommer för långt från huset så bryter det i kameran och då måste man ha en enkom 1/4 gänga till objektivet där du kan skruva in ett stativ. Sedan finns det objektiv som skjuts ut och andra som inte gör det vilket kan vara bra att veta för att de som skjuts ut kan börja "krypa" vilket innebär att den far ut av sig självt vilket inte är önskvärt. Då kan det finnas vissa objektiv som det skjuts ut på en stopp som du kan använda dig av vilket underlättar hanteringen av objektivet och när du jobbar med det.

Objektiven kan vara olika snabba när det gäller att fokusera. Alla märkena har olika namn för deras snabbare motor men detta kan man se på specifikationen för objektivet, det brukar synas väl eftersom det ofta är lite dyrare med detta. Sedan kan objektiven låta olika mycket när de ska fokusera vilket kan vara till en nackdel om du filmar och fotar för den delen.

Många objektiv har börjat ha stabilisering på sina objektiv (Sony har det i huset så en sådan kamera behöver inte det i objektivet) vilket gör att du blir stadigare på hand. Det kan vara till stor fördel när du filmar just för att slippa skakiga scener. I foto kan det vara bra för att kunna släppa in lite mer ljus genom slutaren men här blir det en fråga om man ska lägga pengarna på ett objektiv med stabilisering eller ett som har ett lägre bländarvärde.

Bländaren i ett objektiv är hur stor öppning det blir i objektivet och hur mycket ljus det då släpper in. Det tal som används för det är F, det står F 1.8 eller liknande siffror på objektiven. Utgångspunkten är att F 1.0 är i likhet med ögat. Här blir det dyrare desto lägre tal du har. När man tänker på detta så finns det något man ska tänka på. Vilket skärpedjup vill jag ha. Skärpedjup är den bit i bilden där du har skärpa (kort och väldigt förenklat) vill säga att när du tar ett en bild på en människa så brukar människan vara i skärpa men inte bakgrunden då har man ett kort skärpedjup. Men när man tar kort på landskap och vi ska se hela djupet klart och tydligt då har man ett långt skärpedjup. Detta styrs av objektivets bländaröppning, desto lägre tal du har ju kortare skärpedjup och desto högre tal du har desto längre skärpedjup. Detta kan då vara viktigt beroende på vilken typ av fotografering du vill göra. Givetvis blir det så att ju mindre tal desto svårare att fota eftersom att det är så liten del som kan vara i skärpa.

Närgräns är hur nära du kan vara objektet du ska fota med ditt objektiv.

Brännvidd brukar namnges vid mm ex, 50mm, 35mm, 85mm, 24-105mm, 70-200mm. Detta är olika beroende på vad konsumenten vill ha. MM är det du kommer att se genom sökaren ju lägre siffra desto längre ifrån och vidare och ju högre desto närmare och avskuret kommer det att se ut. Här är det viktigt att veta vad man ska fotografera för beroende på vilket mm du väljer så gör det sig bättre och sämre i olika situationer. Detta är b la för att objektivet trycker ihop bilden vid höga tal och drar isär vid låga. Alltså om du har ett 100mm och tar ett porträtt så kommer örat och näsan vara lite närmare varandra än när du tar med ett 24mm. Det samma gäller allt du tar på. Sedan finns det fasta och zoom objektiv. Fasta objektiv har bara ex 35mm medan 70-200 har allt från 70 till 200. De fasta har oftast bättre bild och är ljuskänsligare vilket innebär ett lägre F tal.

Detta var lite kort om vad man kan tänka på när man ska köpa sig objektiv :)

Hade gött tills jag skriver igen


 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: